Romanian Bridge Portal
·· 2024-11-24 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  To Bid or Not to Bid (5)  
Dan Enescu

PESTE NIVELUL CORECT - Licitatii OBAR
Daca este oarte important de a ajunge la nivelul sugerat de REGULA LEVATELOR TOTALE, este la fel de important sa ii impiedici pe edversari sa atinga nivelul lor corespunzator REGULII.
Incercati sa nu ii lasati pe adversari sa joace la nivelul corespunzator numarului lor de atuuri!
Daca adversarii au un fit de opt carti, si sunt la nivel de doi au nimerit in pozitia buna - asa le spune REGULA. Trebuie sa muncim foarte mult sa nu cedam niciodata nivelul doi, daca credem ca au un fit de opt carti.
Daca va ganditi un pic, daca ei au opt atuuri, exista o mare sansa sa avem si noi un fit de opt carti. Singura pozitie in care nu avem fitul de opt carti sau mai mult este ca cele 26 de carti ale noastre si fie distribuite exact 5-7-7-7.
Sa presupunem ca adversarii joaca majora in cinci si licitatia este:

DESCHIDENT
REPONDENT
1
2

Daca adversarii fac exact opt levate, atunci si noi putem face opt, daca jucam pe culoarea noastra.
Daca fac o levata in plus, atunci noi putem sa luam sapte levate (o cadere la doua pici sau doua caderi la nivel de trei). Daca intra, atunci noi luam cel putin noua levate!
Dupa cum vedeti, este imperativ sa nu-i lasam sa joace la nivel de doi pe cupa. Sansele ne sunt favorabile ca sa intram in licitatie - chiar daca trebuie sa ajungem la nivel de trei, nu va fi rau decat daca pot contra si obtine o penalizare mai mare decat partiala lor.
Jucatorii de perechi actioneaza instinctiv in astfel de pozitii - dar avantajele la IMP sunt si mai mari! Deseori ii puteti impinge la nivel de trei in culoarea lor, cu o cadere, sau ambele scoruri partiale se pot scrie. Chiar daca scrieti cu minus, nu veti pierde daca ei pot face doua cupe. Si cel mai bun lucru, la IMP vor fi foarte rezervati in a da contra - in timp ce la perechi, sunteti mai expus la o penalizare.
Impiedicarea adversarilor de a juca la nivel de doi cu un fit de opt carti este asa de importanta incat avem "metode" pentru a-i opri. In continuare si in seriile urmatoare vom explora metode de impiedicare a adversarilor de a juca cu fitul lor la nivel de doi.

1) LICITATII OBAR

Aceasta prescurtare, inventata de Marty Bergen, vine de la "Opponents Bid And Raise - Balance In Direct Seat". Ce vrea sa insemne acest lucru, este ca pozitia directa (pozitia imediata dupa sustinere) o consideram aproape la fel cu pozitia balansata (pozitia a patra).
In general, pozitiile balansate se refera la urmatoarea situatie:

PART. ADD DVS. ADS
PAS 1 PAS 2
PAS PAS ?????  

Ei s-au oprit in 2Ht, si noi consideram o crima sa pasam - interventia in pozitia balansata este aparata, pentru ca stiti ca axa voastra are ceva forta, si mai stiti ca REGULA va protejeaza.
Dar si in pozitia directa incercam sa intervenim. Consideram ca interventia este aparata chiar si in pozitia directa, din cauza "Protectiei REGULII". Vor fi suficiente ATUURI TOTALE si LEVATE ca sa merite lupta. Nu va trebuie o multime de puncte ca sa interveniti in pozitia directa cu o pica in cinci dupa licitatia 1Ht - Pas - 2Ht.
Desigur, daca forta este "egal" impartita, am vazut deja ca este OK sa intervi. Dar, chiar daca este dona lor, si sunt pe cale de a licita mansa, tot veti supravietui. In majoritatea cazurilor, ei pur si simplu va vor ignora si isi vor licita mansa - nimanui nu-i place sa se apere intr-o marca partiala contrata cand are de jucat o manse. Chiar daca se hotarasc sa va contreze, trebuie sa va bage de suficiente ori ca sa contracaraze scrierea mansei. Daca licitatia merge 1Ht - Pas - 2Ht, si anuntati doua pici (fiecare axa avand opt atuuri), daca adversarii va contreaza si au de facut 4Ht juste, numai in vulnerabilitate neavorabila va iesi rau (-500 in loc de -420).
Remarcati ca am presupus 16 atuuri - nu o pozitie rea. Da, putem fi suficient de ghinionisti sa nu avem decat un fit de sapte carti, dar atunci ei poate ca o sa aiba noua Chiar daca sunt 15 atuuri, deseori nu pot contra - de obicei vor anunta mansa daca au impresia ca o pot face.
Un mare avantaj al interventiei in pozitia directa este ca puteti face o licitatie indicativa de atac. Dupa 1Ht - Pas - 2Ht, suntem bucurosi sa anuntam doua pici in pozitia directa doar cu:

 
♠ R D V 9 x
x x
x x x
♣ x x x

Asta s-ar putea sa contrazica tot ceea ce ati fost invatat dar urmariti motivele:
a) Murim dupa atacul de pica - cum v-ati simti daca ati pasa, si ei sar in 4Ht? Veti sta acolo sperand (rugandu-va) pentru atacul de pica ?
b) Stim ca este bine sa intervenim. Orice jucator bun avand aceasta mana in pozitia respectiva va interveni cu doua pici din rutina. De ce trebuie sa pasam pana la partener care acum ar putea interveni cu trei trefle avand:

 
♠ 10 x x
x x x
A D
♣ R D 10 x x

Suntem singurii care stim ca este corect sa introducem picile.
c) Partenerul nu ne va pedepsi. El stie ca jucam licitatii OBAR. Nu incercam sa ne ducem in manse cand adversarii au deschis si s-au sustinut. Da, mai sunt si exceptii - dar in cel putin 90% din cazuri, cand deschid si se sustin, nu trebuie sa ne facem griji ca axa noastra poate sa faca o manse. In afara de asta, partenerul nu a putut sa se manifeste dupa o cupa - de ce ar face-o acum? Sa anunte mansa doar pentru ca eu am intervenit ? Nu trebuie sa creada ca am puncte si sa faca o prostie - cum ar fi sa-i contreze daca adversarii vor licita mai departe.
d) Care ar fi pozitia proasta? Este oare probabil ca ei sa contreze si sa ne bage mai mult decat valoarea de la doua cupe? Cat de des credeti ca unul din ei o sa aibe patru carti in culoarea noastra? Este foarte improbabil. Partenerul trebuie sa aibe cateva carti in fiecare culoare (nu a putut sa liciteze o culoare lunga dupa deschiderea lor) - si au 8+ din cele 26 de carti ale lor in culoarea fitata. Este destul de evident ca e putin probabil ca unul din ei ei sa aiba o culoare auxiliara de patru carti, si aceeia tocmai in culoarea dumneavoastra.
Este prudent sa evitati licitarea unei culori in pozitie directa daca aveti o mana slaba si o culoare slaba. N-ar trebui sa vreti sa licitati in pozitie directa doua pici dupa 1Ht - Pas - 2Ht cu

 
♠ V x x x x
A x x
A x
♣ x x x

Partenerul n-o sa fie fericit sa atace regele de pica din rege in doi impotriva contractului de trei cupe! Mai mult, va fi usor pentru adversari sa contreze cand aveti o culoare slaba.
Chiar daca nu putem interveni in pozitia directa, vom incerca sa ne manifestam prin contra daca avem o distributie adecvata. Sa spunem ca avem:

 
♠ A x x x
x
R 9 8 x
♣ D V x x

si licitatia este 1Ht - Pas - 2Ht. Daca se paseaza pana la partener, cum se va simti el avand in mana Vestului din dona de mai jos?

   ♠ 10 9 2  
   A 5 4  
    3 2  
   ♣ A 10 9 8 7  
 ♠ R 7 5    ♠ A 6 4 3
  V 9 8 3     6
  D V 7 5     R 9 8 4
 ♣ R 5    ♣ D V 6 2
   ♠ D V 8  
    R D 10 7 2  
    A 10 6  
   ♣ 4 2  
Nord-Sud poat face 2Ht, iar Est-Vest poat face jocul daca joaca 3D, sau ii impinge pe adversari in 3Ht cu o cadere. Dona este tipica.
Uneori mai apar si dezastre cand intervenim in pozitia directa. Uneori o nimerim prost, sau nu localizam cartile cheie - dar bridge-ul este un joc probabilistic. Trebuie sa jucam "corect" in majoritatea donelor. Dona anterioara face parte din majoritate. Indiferent de modul de marcare, vom obtine un profit substantial in timp daca intram in acest gen de licitatii. Nu trebuie sa ne descurajam daca o data din zece iese rau.
Interventia in pozitia directa se aplica deasemenea si in cazurile urmatoare, in care logica dicteaza ca ambii jucatori sunt in pozitia "sandwich":
Deschident Repondent  
1NT 2♣ Adversarii joaca trei in minora dupa Stayman, licitatie de stop.
2 3♣
PAS 1♠ Adversarii joaca Drury cu reanuntul majorei de catre deschident slab.
2♣ 2♠
1NT 2NT Repondentul face transfer pe minora, se raspunde maximal si da semnal de stop.
3♣ 3
1NT 2 Adversarii joaca natural pe 1FA si 2 este stop.
2 2♠ Raspuns nonforcing .
1 2 Adversarii joaca licitatia cu salt slaba dupa deschidere limitata de 1
   

Urmatoarea dona este de tipul "dus-intors" in care deseori sunt in joc 5 sau 6 IMP.
Vest distribuitor si Nord-Sud vulnerabili.
   ♠ D 7 6  
   A R 8 5 4  
    D 9  
   ♣ R V 8  
 ♠ V 10 9 4    ♠ A 8 5 3 2
  7 6 2     D V 10
  A V 5 3 2     R 6
 ♣ 4    ♣ A 7 2
   ♠ R  
    9 3  
    10 8 7 4  
   ♣ D 10 9 6 5 3  
Cand s-a jucat dona la Campionatul Mondial din Seattle in 1984, Nord-Sud a licitat neimpiedicat trei trefle si a scris +110, dupa urmatoarea licitatie:
VEST
NORD
SUD
EST
POLONIA
AUSTRIA
POLONIA
AUSTRIA
Romansky
Terraneo
Tuszynski
Fucik
PAS
1NT
PAS
2♣
PAS
2
PAS
3♣
PAS
PAS
PAS
Evident, dona apartine axei Est-Vest pe pica (poate face zece levate dar este suficient sa ajunga in 3Sp, si totusi a scris -110. Ce n-a mers?
Vest si-a numarat punctele de onor in loc de atuuri El era constient ca doua trefle de la Sud urmate de trei trefle era semnal de stop. Stia ca adversarii au un fit de trefla de opt carti, noua sau chiar zece. De asemenea se putea astepta ca axa lor sa aiba pe undeva un fit - probabil de cel putin opt carti. Este foarte greu sa licitezi peste trei trefle cu numai opt puncte! Dar, Vest era cel scurt de trefla si putea sa dea un contra de apel la 3Cl. Chiar daca din punct de vedere tehnic era in pozitie directa trebuia sa se manifeste cumva, pentru ca trei trefle era un semnal de oprire. Majoritatea jucatorilor nu cred ca este justificat sa intervi in licitatie cu mana Vestului, dar acest concept nu valoreaza nimic.



alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro