Romanian Bridge Portal
·· 2024-11-24 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Expertii atomici  
Cristian Schioparlan

Nici nu se incheiase bine Festivitatea de Decernare a Premiilor Atomic pe luna mai, ca jucatorii au incins deja focul luptei pentru luna iunie. Focul nu fusese atatat de caldura de afara si nici de glorie sau de "foamea" dupa rezultat cat mai mult de frumusetea donelor care, in fiecare luni si joi seara, fac deliciul jucatorilor si chibitilor terasei atomice.
Done tumultoase, distributii excentrice au rasplatit din plin participantii concursului de aseara. Sa vedeti ce i s-a intamplat unui chibit ratacit prin sala care a asistat la urmatoarea lovitura "necrutatoare":
Verde la verde, din dreapta se deschide cu 1 si aveti:
  -
  x
  A R D V 10 x x x x
  R x x
Imperturbabil, jucatorul care avea aceasta mana astronomica a licitat 4 carale, iar chibitului i s-a rupt scaunul ... de emotie. Veselia generala a atenuat aberatia contractului de 4 cupe anuntat si realizat de partenerul acestuia, care, nefericit, a excalamat: "nu faceam decat 7 carale!"
Greu de spus ce era de anuntat mai bine, 3 pici sau 2 caro sau ... sau. Chiar sa anunti 4 carale, sugerand ca ai avea R-D in 8 la caro si cam atat, nu e prea indicat. Este de inteles framantarea chibitului, transferata asupra mobilierului din dotare.

Este bine, mai ales in concursurile de perechi, sa "iei fata" adversarului, aruncand licitatia pe tricuri inalte. Daca si deschiderea vrasmasa este artificiala ... atunci lucrurile se potrivesc cum nu se poate mai bine. In urmatoarea dona am intins putin cam tare "firul de ata", dar, de data asta, el nu s-a rupt.
Pe verde la verde, adversarul din dreapta a deschis cu o trefla tare, eu am pasat. Repejor s-au anuntat controalele cu 1 cupa, al meu a contrat directional, iar trefla tare si-a anuntat acum culoarea: 2 carale.
Eu aveam:
  10 x x
  R 9 x x x
  x x
  x x x
Sa recapitulam licitatia:
SUD
VEST
NORD
EST
1 (1)
PAS
1 (2)
CONTRA
2

Am "riscat" 4 cupe, mizand pe haosul ce va sa vina. Continuarea a fost:
SUD
VEST
NORD
EST
4
PAS
PAS
5
PAS
PAS
5
CONTRA
PAS
PAS
PAS

Si toata lumea parea multumita. Mai putin eu, care vedeam deja cele 3 amenzi si dezastrul subsecvent. S-a atacat ca la carte atu si aveam de jucat:

  A D 8 x
  D 10 x x x
  -
  R 10 x x

  10 x x
  R 9 x x x
  x x
  x x x
Gasind Asul de trefla pe dreapta, in scurtime, si plasand mana de 2 ori, am "reusit" doar doua caderi, batand, nu numai slemul adversarilor, dar chiar si mansa.

In ultima dona ... ce voi povesti-o, nu ne-am descurcat la fel de magistral. Pe o licitatie care a starnit aprigi dispute dupa concurs, discutii ce s-au prelungit in Laptaria lui Enache, s-a creat o secventa de-a dreptul imposibila:
SUD
VEST
NORD
EST
PAS
PAS
2 (1)
CONTRA
2NT(2)
PAS
3 (3)
3
PAS
??????
unde
(1) = bicolor trefla cu orice
(2) = interceptie
(3) = bicolor minor
Nord avea:
  V 10 x x
  D x x
  R x
  R x x x

La masa Nord a pasat, nu se stie din ce considerente. Am luat la intrebari expertii ... sa-mi spuna ce ar fi trebuit sa am eu in carte (eram in pozitia Sudului).
Primul expert, fara nici o ezitare, a decis : "Ai o contra culoare, licitez 4 cupe."
"Bine, bine ...dar daca am pici si cupe cum licitez?"
Si de aici au inceput comentariile si licitatiile. Unele pareri se indreptau spre 3 pici, altele spre 4 pici, altele spre cupe. Fiindca nu s-a reusit sa se deceleze, am mai aruncat jar pe foc, ce credeati? Ce am mai multe pici sau cupe? E contra-culoare sau nu e? E forcing sau nu? Dumneavoastra ce credeti?
Multi sau hazardat cu 4 trefle sa-mi aleg eu atuul in drum spre slem!
Nici dupa ce am parasit Laptaria nu s-a reusit a se concluziona, ca de obicei, fiindca toti sunt interesati nu de licitatie ci numai de ce avea celalalt. Ei bine, am fost nevoit sa le spun ce aveam ...
Pe drumul spre casa am realizat ca toata aceasta discutie interminabila nu ar mai fi avut loc daca pe 2NT advers, de interceptie, partenerul ar fi licitat simplu ... 3 pici si nu pas. Daca am pici, fiindca 2 pici erau artificiale, o sa contez pe ceva in fata si voi lua o decizie adecvata, daca sunt contra-culoare idem. Nu mai spun de cazul cand am R-D in sase la pica si cam atat, licitatia de 3 pici ii va obstructiona pe adversari si vom sti pe ce sa mizam.
Deschiderile artificiale de baraj, vezi 2 carale multi, creeaza de multe ori un paienjenis urias pentru adversari, daca nu au lectia pregatita de acasa. Cum aceasta deschidere de 2 pici ce presupune trefle este rara, evident ca ne-a prins cu temele nefacute, ramanand astfel corigenti la intalnirea cu mansa buna.



alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro