Romanian Bridge Portal
·· 2024-11-24 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Jucati si cu flancul!  
Vladimir Valeanu

Deseori, realizarea unor contracte depinde de factori psihologici. Unul dintre factorii psihologici importanti ai jocului de bridge este flancul.
Pe jucatorii din flanc ii poti cunoaste cel mai bine la ... libere. Iata o dona jucata la o partida de acest gen.
Dealer Sud, nimeni vulnerabil. Licitatia a decurs ca un As de serviciu la tenis: 4
Atac 3
  3  
  D 10 8 7 5 2  
  -  
  A D 10 9 6 4  

  A R D 7 6 4  
  V 9  
  10 9 6 5 3  
  -  
Inainte de a relata dona voi face un scurt comentariu despre licitatie si despre adversari.
1. Desi pare criticabil, adesea este mai bine sa licitezi cat mai repede contractul pe care crezi ca il poti realiza, mai ales cand opozitia nu este prea puternica. Este posibil sa pierzi un slem (eventual de caro), dar acest lucru se intampla mai rar, iar atacul si ulterior chiar flancul sunt mai dificile din lipsa de informatii.
2. In ceea ce priveste jucatorii din flanc, stiam despre ei ca dau cele mai mici carti cand nu castiga levata, nu se deblocheaza si incearca sa traga majore cand prind mana.

Acestea fiind spuse sa trecem la dona.
Mortul care se prezinta este de-a dreptul dezastruos pentru contractul pe care il joc, dar bine ca are o pica si sicana de caro si nu invers.
Primul lucru. Atacul fiind facut cu o carte mica, am pus Dama, acoperita de Est si taiata in mana. Am jucat caro taiat (apare Riga de la Est), deci ar mai putea avea eventual Asul) si As de trefla cu defosa de cupa (apare 2 de trefla de la Vest), 10 de trefla acoperit, pe care am defosat si Valetul de cupa (Vest defosand un caro). Est joaca acum As de cupa, taiat, iar Vest furnizeaza Riga. Am tras As si Riga de pica, raspunzand amandoi.
Asadar, Est avea initial 5 trefle, 4 cupe, un caro si doua pici. Care este, insa, ultima lui carte? Cu siguranta o pica. In speranta ca aceasta este Valetul am jucat o pica mica.
Asa era! Est castiga levata si revine spre mortul major. Si astfel, pe contractul de 4 pici am realizat 11 levate.
Iata dona completa:
  3  
  D 10 8 7 5 2  
  -  
  A D 10 9 6 4  
10 9 5   V 8 2
R   A 6 4 2
A D V 8 7 4 2   R
3 2   R V 8 7 5
  A R D 7 6 4  
  V 9  
  10 9 6 5 3  
  -  
Este drept ca flancul a fost sub orice critica, dar totodata si declarantul a stiut sa profite de acest lucru. Cand spun ca flancul a fost sub orice critica nu afirm ca cei doi adversari erau niste incepatori. Dimpotriva!
Sa va fac si o sugestie de final: nu jucati partide libere cu incepatori. Nu numai ca va omoara timpul, dar nici nu va alegeti cu nimic.
Iar daca jucati cu adversari valorosi, permiteti-va experimente care nu se pot face in timpul concursurilor oficiale. O partida libera este asemeni unui antrenament in care exersezi lovituri tactice. Sper ca nu va permiteti experimente de acest gen in timpul turneelor. Desi se poate afirma, daca ne ghidam dupa clasamentele publicate pe site, ca uneori, chiar jucatori valorosi isi permit fantezii ce se exerseaza doar la antrenamente. Numai astfel se explica rezultatele foarte slabe pe care le realizeaza, uneori, axele formate din jucatori valorosi.


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro