ATOMIC

ARTICOLE
:: Bogdan Vulcan
:: Bogdan Marina
:: Bujor Bontas
:: Cornel Matei
:: Cristian Schioparlan
:: Dan Enescu
:: Eduard Munteanu
:: Horia Garbea
:: Ioan Bob
:: Radu Valentin
:: Louis Stift
:: Nicolae Vartosu
:: Andrew Robson
:: Laurentiu Ciuhu
:: Catalin Lazar
:: Gelu Serpoi

ARHIVA ARTICOLE

INCEPATORI

CLASAMENTE ATOMIC
:: Luni
:: Miercuri
:: Arhiva Etape 04/05
:: Overall 05/06
:: Simultan National et.8
:: Simultan National et.7
:: Simultan National et.6
:: Simultan National et.5
:: Simultan National et.4
:: Simultan National et.3
:: Simultan National et.2
:: Simultan National et.1
:: Overall Simultan National
:: Overall Simultan European
:: Arhiva Etape 03/04
:: Overall 02/03

FORUM

GALERIA FOTO
:: Galeria 1
:: Galeria 2
:: Galeria 3
:: Atomic 2003

REZULTATE
:: C.N.Butler 2005
:: :: Sferturi
:: :: Recalificari
:: :: Semifinala
:: :: Finala B
:: :: Finala A
:: CN Echipe 2005 - DIV. A - Retur
:: CN Perechi 2005 (finala)
:: GALATI 2005
:: :: Perechi
:: :: Echipe
:: Cupa Soarelui - Moeciu 2005
:: :: IMP
:: :: Perechi
:: :: Echipe
:: Trofeul iNES-Atomic
:: :: Perechi
:: :: Echipe
:: Maraton 2006

CONCURSURI
WBF
TENERIFE 2005

LINKS


DAN ENESCU
To Bid or Not to Bid (9)

REGULA LA FARA ATU
Intr-o dona normala, daca ambele axe joaca pe fara atu, ne asteptam sa fie 13 levate. Daca una din axe poate sa faca noua levate fara o culoare de atu, rezulta ca cealalta axa poate face doar patru. Bineinteles, faptul ca una din axe are atacul este relevant, dar, in general, speranta este de 13 levate de joc.
Daca adaugam o culoare de atu, tabloul se schimba. Axa care joaca pe fara atu va avea in continuare acelasi numar de levate. Daca cei cu fara atu au noua levate, iar ceilalti au patru tot pe fara atu, cei care au lictat vor avea in continuare noua pe fara atu, chiar daca cealalta axa planuieste sa joace pe culoare. Adversarii, cu ajutorul culorii de atu, vor face bineinteles mai mult de patru levate.
Daca au sapte atuuri, si adversarii au noua levate pe fara atu, ei vor lua cele patru levate normale plus inca o levata (pentru al saptelea atu), ceea ce face 5 levate si respectiv 14 LEVATE TOTALE. Daca au opt atuuri, iar adversarii au noua levate pe fara atu, vor avea sase levate (cele patru pe care le iau la fara atu plus inca doua pentru cele doua atuuri in plus). Cu noua atuuri vor avea sapte levate, etc... Acest rationament ne conduce la urmatoarea formula: Numarul total de levate cand axa A joaca pe fara atu iar axa B joaca pe culoare este egal cu 7 plus numarul de atuuri detinut de axa B.
Pe langa aceasta regula trebuie sa tinem cont si de urmatorii factor de corectiei:

Primul factor este existenta unei culori lungi la axa cu fara atu. Daca joaca fara atu dupa ce unul din jucatori a aratat o culoare lunga (sase sau mai multe carti), exista tendinta de a fi mai multe levate. Pentru fiecare carte in plus pornind de la sase, va fi o levata in plus. O licitatie tipica in care se arata o culoare lunga este: Se deschide cu o minora si sa sare in trei fara atu. Alt exemplu: se deschide in baraj si se ajunge in fara atu.
Al doilea factor: O distributie buna in culorile auxiliare. Daca aveti un singleton, in general exista o jumatate de levata in plus. Daca pe axa exista o sicana, in general exista o levata intreaga in plus.
Bineinteles asta nu este o chestie foarte stiintifica. Totusi, fiind avertizati de formula initiala, impreuna cu cele doua corectii, este un avantaj.
Sa urmarim cateva decizii din jocul curent relativ la "Fara Atu si REGULA".
In 1978 la Campionatul Mondial de Perechi de la New Orleans, in drumul spre victorie, Marcello Branco, a primit urmatoarea carte:
A R 5 4 D 8 7 6 3 2 - R D 2
Nu era nimeni in vulnerabil si adversarul din dreapta deschide cu unu fara atu de 11-14 puncte, Branco a anuntat doua trefle care insemna bicolor major iar licitatia a continuat:
Adversar
Branco
Adversar
Cinta
1FA
2
2(minore)
3
3FA
??

Instinctul i-a spus lui Branco sa anunte patru cupe in care a fost contrat si a scris +590. Ce i-ar fi spus REGULA sa faca? Partenerul lui a anuntat trei cupe fara prea multe puncte, deci exista o sansa mare ca sa aibe o sustinere de patru carti. Asta inseamna ca axa lor are zece atuuri, care adunate cu SAPTE (din formula) fac 17. Adversarii probabil ca au de tras repede vreo sase carouri, deci totalul poate fi chiar 18. Cu siguranta, sunt suficiente levate care sa garanteze anuntul de patru cupe peste trei fara atu, pentru ca ambele axe au sansa de a avea cate noua levate.
Aceasta dona a avut o distributie neobisnuita, ceea ce a facut sa merite lupta peste trei fara atu de la adversari. In marea majoritate a donelor, distributia va fi normala, iar REGULA va sugera cum trebuie sa va aparati. In 1979 la Bermuda Bowl de la Rio de Janeiro, Italia se lupta ca de obicei cu SUA, in finala, iar Vito Pitalla ar fi putut sa aduca un anume beneficiu partii sale. El avea o distributie 4-3-3-3 cu opt puncte si s-a sacrificat dupa trei fara atu in urmatoarea licitatie:
VEST (SUA)
Kantar
NORD (Italia)
Belladonna
EST (SUA)
Eisenberg
SUD (Italia)
Pittala
PAS
1
PAS
3
3
PAS
PAS
3FA
PAS
PAS
??

Pittala era in vulnerabilitate favorabila, dar formula fara atuului i-ar fi spus sa paseze. Trebuia sa-si imagineze opt sau noua atuuri pe axa lor (mai probabil opt pentru ca partenerul lui nu a barat de la inceput), deci un total de aproximativ 15 levate. Adversarii ar fi trebuit sa aibe sase trefle de tras ca sa duca totalul la 16, dar si atunci, sacrificiul era bun doar in conditiile in care levatele se imparteau sapte la el si noua la adversari (-500 in loc de -600). Iata dona intreaga:
Nord distribuitor si Est-Vest vulnerabili.
 
A 9
 
 
V 8 7 4
 
 
K Q 6 5 4
 
 
9 2
 
 
6 4 3
   
V 10 7 2
A 10 5
 
R D 6
A 10 5
 
R D 6
D 10 7 6 5
 
A R 8
  R Q 8 5
  9 3 2
  9 7 3
  J 4 3

Californienii au contrat patru carouri si s-au aparat bine (tragand trei cupe, doua trefle si in final marcand si valetul de caro datorita unui upper-cut cu al patrulea tur de trefla), pentru patru caderi. Din fericire pentru Pittala, trei fara atu s-au dovedit a fi pe masa, asa ca pierderea a fost minima.
In 1975 la Campionatul Mondial in Bermude, cele doua axe legendare ale anilor saptezeci, s-au intalnit la masa. Giorgio Belladonna, din Italia, a primit:
D V 7 3 V D 6 5 3 R D V 8
Licitatia s-a desfasurat dupa cum urmaeaza (americanii erau vulnerabili si italienii nu):

Belladonna
Wolff
Garozzo
Hamman
1
1
CONTRA
PAS
1FA
2
PAS
PAS
??

Belladona a anuntat 2FA si a castigat licitatia. A cazut o data pentru -50 in loc sa scrie cu plus la doua pici. Dupa cum scria Henry Francis, "Belladonna ar fi putut sa castige cateva IMP-uri daca si-ar fi stapanit inclinatiile de luptator si l-ar fi lasat pe Wolff sa joace doua pici."
Cu alte cuvinte, daca Belladonna ar fi folosit REGULA ar fi pasat. Adversarii probabil ca nu au decat sapte atuuri, pentru ca daca Garozzo ar fi avut o singura pica ar fi luptat. Formula fara atuului indica 7 + 7, sau 14 Levate Totale, ceea ce face inutila lupta peste doua pici (sansele sunt ca ambele axe sa intre o data).

Licitatiile care sa implice REGULA si fara atuul nu apar prea des, dar merita sa tinem minte formula.
In 1990, Kerri Shuman a câstigat Campionatul Mondial feminin de perechi de la Geneva împreuna cu Karen McCallun, chiar daca a in dona de mai jos a incalcat regula la fara atu. Având în mâna:
A R D V 10 9 8 6V 8 7 6 A
Ea araspuns o cupa la deschiderea de o trefla a lui Karen, si imediat a fost pusa in fata unei decizii:

McCallum
Yia Lan
Shuman
Ling
1
PAS
1
PAS
3(1)
PAS
3(2)
PAS
4(3)
PAS
4FA(4)
PAS
5(5)
PAS
5(6)
PAS
5(7)
PAS
6
PAS
PAS
6
??
(1) = Sustinere buna de cupa, Forcing
(2) = Interogaqtiva
(3) = Singleton de pica
(4) = Key Cards
(5) = 0 sau 3 Asi
(6) = Interogativa
(7) = Nu.

Kerri a licitat 6 FA sperand sa scrie 1440 in loc sa-si ia penalizarea la sase pici contrate. Ea a intrat o data in sase fara atu, in timp ce sase pici contrate se intrau de sapte sau opt ori - pentru +1700 sau +2000! Ce spune REGULA? Partenerul a spus ca are singleton de pica in timpul licitatiei. Kerri stia ca adversarii au noua pici, si atunci formula spune ca trebuie sa fie 7 + 9 = 16 Levate Totale. Daca studiati posibilitatile veti constata ca sase fara atu nu poate fi licitatia castigatoare.

In concluzie, in decizia de a lupta impotriva (sau cu) fara atuului, REGULA INCA POATE FI FOLOSITA.
Numarul Total de Levate, cand una din axe vrea sa joace fara atu si cealalta pe culoare, este SAPTE plus numarul de atuuri dar trebuie facute corectii pentru culori lungi, pentru singletoane si sicane.




© 2002 Atomic Bridge Club. "Atomic®" is a registered trademark and "Atomic Bridge Club"
and the Atomic logo are trademarks of Atomic Bridge Club.