ATOMIC

ARTICOLE
:: Bogdan Vulcan
:: Bogdan Marina
:: Bujor Bontas
:: Cornel Matei
:: Cristian Schioparlan
:: Dan Enescu
:: Eduard Munteanu
:: Horia Garbea
:: Ioan Bob
:: Radu Valentin
:: Louis Stift
:: Nicolae Vartosu
:: Andrew Robson
:: Laurentiu Ciuhu
:: Catalin Lazar
:: Gelu Serpoi

ARHIVA ARTICOLE

INCEPATORI

CLASAMENTE ATOMIC
:: Luni
:: Miercuri
:: Arhiva Etape 04/05
:: Overall 05/06
:: Simultan National et.8
:: Simultan National et.7
:: Simultan National et.6
:: Simultan National et.5
:: Simultan National et.4
:: Simultan National et.3
:: Simultan National et.2
:: Simultan National et.1
:: Overall Simultan National
:: Overall Simultan European
:: Arhiva Etape 03/04
:: Overall 02/03

FORUM

GALERIA FOTO
:: Galeria 1
:: Galeria 2
:: Galeria 3
:: Atomic 2003

REZULTATE
:: C.N.Butler 2005
:: :: Sferturi
:: :: Recalificari
:: :: Semifinala
:: :: Finala B
:: :: Finala A
:: CN Echipe 2005 - DIV. A - Retur
:: CN Perechi 2005 (finala)
:: GALATI 2005
:: :: Perechi
:: :: Echipe
:: Cupa Soarelui - Moeciu 2005
:: :: IMP
:: :: Perechi
:: :: Echipe
:: Trofeul iNES-Atomic
:: :: Perechi
:: :: Echipe
:: Maraton 2006

CONCURSURI
WBF
TENERIFE 2005

LINKS


traducere NICOLAE VARTOSU
Un diagnostic timpuriu

Rareori avem ocazia a citi comentarii despre o caracteristica interesanta a jocului de levata: in cele mai multe cazuri, partialele pot fi jucate mult mai precis decat mansele. O licitatie de tipul: o pica – patru pici, ofera foarte putine informatii despre mana declarantului sau a mortului; chiar in cazul unor licitatii competitive, cand se atinge un contract la un nivel mai ridicat, sunt neclaritati in ambele directii: poate ca unul din aparatori se sacrifica, poate ca celalalt ar dori sa se apere impotriva contractului final, niciodata nu poti sti cu siguranta cum este.
Dar, cand contractul e la nivelul doi sau trei, anumite concluzii pot fi trase, chiar daca adversarii au pasat tot timpul. De exemplu, daca axa ta a castigat contractul avand 20 de puncte sau mai putin, poti fi sigur ca restul de puncte sunt impartite egal in flanc si culorile sunt distribuite normal. La perechi, iti poti asuma riscuri suplimentare, fara teama unor tai-uri neasteptate.
Cele mai clare situatii sunt atunci cand ambii adversari liciteaza, si apoi paseaza, la nivel scazut. Intreaga dona poate deveni clara, si, practic, ajungi sa poti juca cu “cartile pe masa”, dupa doar o levata sau doua.
Jucam intr-un turneu de perechi, impotriva unor adversari rezonabil de solizi in licitatie, eram in pozitia a doua, si mana mea arata astfel:

  -  
  9 6  
  10 8 6 5 2  
  A RV 10 8 7  

Nimeni in zona, iar Est, in dreapta mea, deschise cu o cupa. Deoarece trefla e mult mai solida decat caroul, prefer sa licitez doua trefle in loc de clasicul 2FA – apel pe minore. In functie de desfasurarea ulterioara a licitatiei, as putea sa licitez fara-atu mai tarziu, pentru a arata un apel pe minore. Nu e cazul, pentru ca Vest spune doua carale. Partnerul meu intra in joc cu doua pici, care sunt contrate de catre Est. Ma retrag in trei trefle, care devine contractul final. Licitatia a fost scurta si plina de informatii:

SUD
VEST
NORD
EST
1
2
2
2
CONTRA
3
PAS
PAS
PAS

Vest ataca Riga de caro, si mortul prezinta, de departe, cea mai buna mana de la masa:

  R V 9 5 2  
  A D V 7 5  
  A  
  4 3  
     
     
  -  
  9 6  
  10 8 6 5 2  
  A RV 10 8 7  

Asul de caro castiga prima levata, Est furnizand “the beer card” (7 de caro). Daca caroul nu sta mai rau de 5-2, as putea face un tai in mort. Mai intai, sa analizam ce distributii sunt pe flanc.
Est a deschis cu o cupa, si a dat contra la doua pici. Vest ar fi atacat cu siguranta singleton-ul in culoarea partenerului; deci, probabil, cupele sunt 6-0. Pentru a avea deschidere, Est trebuie sa aiba A D de pica, Riga de cupa, si probabil Dama de trefla; mai raman pentru Vest cei trei onori la caro, si, pentru a licita liber la tricul doi, ar trebui sa aiba sase carti. Cu cinci pici si sase cupe, fara forta de inversata, Est ar fi deschis, in mod normal, cu o pica; asadar, distributia lui Est este, probabil, 4-6-1-2.
Clar, ar fi o eroare sa incerc un tai de caro in mort, pentru ca as intra intr-un tai incrucisat al flancului. Incep sa joc printr-un impas la trefla, cu Valetul, urmat de As si Riga. Est, dupa cum ma asteptam, are Dama in doi, si arunca o cupa pe al treilea tur de atu.
Cred ca Vest-ul este deja scos din joc si voi juca numai cu Est-ul. Joc 6 de cupa, Vest arunca o pica, pun Dama, care este preluata de Est cu Riga. Aceasta este pozitia, cu mana la Est:

  R V 9 5  
  A V 7 5  
  -  
  -  
     
     
  -  
  9  
  10 8 6 5  
  10 8 7  

Est, cam amarat, returneaza o cupa mica. Evit mica capcana, si acoper 9 cu Valetul, dupa care intorc 7 de cupa din mort. Est acopera cu 8, pe care il las castigator, defosand un caro. In acest moment, Est este plasat, si trebuie sa-mi ofere a zecea levata: ori joaca asul de pica, si il las sa castige pentru a intra intr-una din fursetele mortului, ori intoarce cupa in furseta A 5. Dona completa arata asa:

  R V 9 5 2  
  A D V 7 5  
  A  
  4 3  
8 7 4 3   A D 10 6
-   R 10 8 4 3 2
R D V 9 4 3   7
9 6 2   D 5
  -  
  9 6  
  10 8 6 5 2  
  A RV 10 8 7  

Zece levate pe trefla nu ne dau decat un rezultat mediu pe dona, pentru ca, datorita distributie fericite in minore, toti declarantii de fara-atu n-au putut face mai putin de noua levate; un mic triumf pentru cei care au intervenit cu 2FA – apel minor, si care au fost lasati sa joace contractul in fara atu.

Post-mortem
Din momentul in care declarantul evita capcana unui tai de caro in mort, jucarea acestei maini devine destul de simpla; ceea ce e interesant de notat, este ca, dupa prima levata, a fost posibil sa-ti formezi o imagine precisa atat asupra distributiei, cat si asupra repartitiei punctelor in mainile adverse.





© 2002 Atomic Bridge Club. "Atomic®" is a registered trademark and "Atomic Bridge Club"
and the Atomic logo are trademarks of Atomic Bridge Club.