ATOMIC

ARTICOLE
:: Bogdan Vulcan
:: Bogdan Marina
:: Bujor Bontas
:: Cornel Matei
:: Cristian Schioparlan
:: Dan Enescu
:: Eduard Munteanu
:: Horia Garbea
:: Ioan Bob
:: Radu Valentin
:: Louis Stift
:: Nicolae Vartosu
:: Andrew Robson
:: Laurentiu Ciuhu
:: Catalin Lazar
:: Gelu Serpoi

ARHIVA ARTICOLE

INCEPATORI

CLASAMENTE ATOMIC
:: Luni
:: Miercuri
:: Arhiva Etape 04/05
:: Overall 05/06
:: Simultan National et.8
:: Simultan National et.7
:: Simultan National et.6
:: Simultan National et.5
:: Simultan National et.4
:: Simultan National et.3
:: Simultan National et.2
:: Simultan National et.1
:: Overall Simultan National
:: Overall Simultan European
:: Arhiva Etape 03/04
:: Overall 02/03

FORUM

GALERIA FOTO
:: Galeria 1
:: Galeria 2
:: Galeria 3
:: Atomic 2003

REZULTATE
:: C.N.Butler 2005
:: :: Sferturi
:: :: Recalificari
:: :: Semifinala
:: :: Finala B
:: :: Finala A
:: CN Echipe 2005 - DIV. A - Retur
:: CN Perechi 2005 (finala)
:: GALATI 2005
:: :: Perechi
:: :: Echipe
:: Cupa Soarelui - Moeciu 2005
:: :: IMP
:: :: Perechi
:: :: Echipe
:: Trofeul iNES-Atomic
:: :: Perechi
:: :: Echipe
:: Maraton 2006

CONCURSURI
WBF
TENERIFE 2005

LINKS


NICOLAE VARTOSU
O pozitie critica

“O pozitie critica”

Jucand in “Gold Cup”, intr-una din primele runde, echipa mea este in pozitia – deja familiara – de a fi cateva puncte in urma echipei adverse, formata din tineri, care joaca un bridge foarte agresiv. Dupa cateva done plate, imi vine o mana care ar putea decide meciul:

A 10 8 7 6 4 2
A K Q J 4
5
-

Suntem in zona si sunt ultimul la vorbire. Adversarul din stanga dechide cu o pica (!), partenerul meu intervine cu doua trefle, iar adversarul din dreapta paseaza. Licitez doua cupe si partenerul raspunde cu un cue-bid in culoarea adversarilor, doua pici. Imi repet culoarea, trei cupe, si el continua cu patru trefle.

Desi mana mea arata a fi puternica la inceput, ea are totusi doua defecte majore. Deschiderea adversa de o pica, probabil cu 5 carti, imi slabeste mana in mod considerabil, iar faptul ca am sicana in culoarea partenerului este, de asemenea, un dezavantaj. Fara indoiala ca partenerul are fit pentru cupele mele, dar nu voi actiona pripit in aceasta pozitie critica. De aceea, licitez simplu patru cupe, dar partenerul meu ma “preseaza” cu cinci carale. Deoarece mi-am pastrat calmul pana in prezent, si nu am aratat inca nimic deosebit in licitatie, spun sase cupe, care sunt pasate roata. Licitatia a fost destul de neasteptata:

 
Sud
Vest
Nord
Est
-
1
2
pas
2
pas
2
pas
3
pas
4
pas
4
pas
4
pas
6
pas
pas
pas

Vest ataca riga de pica, si mortul nu este ceea ce speram sa vad:

--
8 7 6
A Q 9
A Q 10 9 7 6 4
 
A 10 8 7 6 4 2
A K Q J 4
5
-

Nici nu ma gandeam sa aiba cupe asa slabe; macar decarul daca-l avea, pentru circulatie, si tot ar fi fost ceva.

Picile, probabil, sunt 5-1, deci trebuie sa majorez treflele cumva. Problema e cu comunicatiile. Sa presupunem ca tai prima pica in mort, si joc as de trefla si trefla taiata, caro la dama, cu impas, si a treia trefla. Nu e bine, pentru ca nu mai ajung in mort.

OK, sa presupunem, iarasi, ca gasesc riga de trefla in doi. As de trefla, trefla taiata, cade riga; scot atu-urile, impas de caro, dama de trefla si trefla, castigata de Est, care va trebui sa revina caro. Asta ar putea sa functioneze, si nu vad nimic mai bun de facut deocamdata.

Tai pica in mort si joc asul de trefla. Pe trefla urmatoare, Est joaca optar-ul, si acum ma opresc un pic sa ma mai gandesc, deoarece mi-a mai venit o idee. Pozitia este:

--
8 7
A Q 9
Q 10 9 7 6 (4)
 
A 10 8 7 6
A K Q J 4
5
-

Dar daca trefla este 3-3, oare voi putea realiza acest contract? Totul ar fi OK daca Est ar avea riga de trefla, dar daca Vest are riga, atunci voi intra la joc, pentru ca Vest va avea carti de iesire, in pica, si nu voi mai ajunge la mort.

Dar, in cazul asta, as putea sa tai trefla de doua ori si sa “fabric” o plasare de mana asupra Est-ului pe al treilea atu. Chiar asta o sa incerc. Tai trefla in mana cu valetul de atu, si trag asul si riga, sperand ca nimeni nu se va gandi sa deblocheze. Apoi, fac impasul la caro si tai inca o trefla cu dama de atu, ambii adversari furnizand. Totul depinde acum daca Est are cel de-al treilea atu. Defosez un caro din mort pe asul de pica si sunt fericit sa vad ca Est ezita pentru o clipa, apoi defoseaza un caro. Cand joc mic de atu si ii dau mana, Est castiga si trebuie sa revina caro, la mortul care este major, dona completa fiind:

 
--
8 7 6
A Q 9
A Q 10 9 7 6 4
 
K Q J 9 5
9 5
K 10 7
K 5 2
 
3
10 3 2
J 8 6 3 2
J 8 3
 
A 10 8 7 6 4 2
A K Q J 4
5
-
 

“As fi putut evita plasarea, daca deblocam zecele de cupa”, zise Est, complet pleostit.

Post-mortem

Dupa cum s-a vazut mai tarziu, la egalizare, nu era nevoie sa licitam slemul, pentru a castiga dona. La cealalta masa, Sud a fost de parere ca deschiderea de o pica a fost “sperla” si a zis patru pici, la primul tur de licitatie. Nu a fost posibil sa evite pierderea a patru levate de atu.





© 2002 Atomic Bridge Club. "Atomic®" is a registered trademark and "Atomic Bridge Club"
and the Atomic logo are trademarks of Atomic Bridge Club.